Russkaya Tsvetnaya Bolonka (RTB)

 

Russkaya Tsvetnaya Bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan Bichon frisé, Shih tzu och Lhasa apso gjordes 1951 i hemlandet Ryssland. Det som efterstävades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen Tsvetnaya Bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999.

Men... det finns bilder från tsartiden på en liten söt knähund som i mångt och mycket påminner om våra nuvarande knähundar. Den ryska adeln hade naturligtvis, precis som i Europa, prydnadshundar. Efter revolutionen var de av naturliga skäl inte lika efterfrågade.

Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna registrerades 2007.

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja. Hundarna är mycket lättlärda, man behöver i regel bara visa en gång vad man vill att hunden ska utföra så förstår den. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren.

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. Små vita tecken på bröst och tår accepteras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Som de flesta små hundraser kan en Russkaya Tsvetnaya Bolonka bli uppåt 15-16 år gammal.

Rasen är inte än godkänd av FCI men är godkänd, förutom i hemlandet Ryssland, bland annat de nordiska länderna och har utställningsrättigheter (Grupp 9) i Sverige och i Norden.

(Texten tagen från kennel Mellvin's)

 Rasstandard

Det finns en rasklubb som jobbar för rasens bästa och bland annat ger ut en tidning.
Gå gärna och kolla in deras hemsida www.srtbk.se

srtbk-logo

 

 

thumbnail_Image

Loke och hans syster Maggie är och fikar på Himmelska Hundar i Stockholm :)

Min favoritplats!!