Russkaya Tsvetnaya Bolonka (RTB)

Blogg

3-dagars i Norrköping

Jag och sonen drog iväg på tre-dagarsutställning i Norrköping.
Vi hade fyra hundar med oss. Min 6åriga hane Hilmer och snorisarna Wilde och Loke som är 1 år båda två. Så hade vi med oss mammas lilla tik Leija som är 11 månader.
Vi hade ingen aning om hur vi skulle bo, för vi hade blivit ombokade på grund av dubbelbokning. Det visade sej vara en riktig lyckoträff. Hotellet var sååå himla fint. 

Första dagen fick Leija CK och tog hem ett reservcert.

IMG_5026

Andra dagen blev det inget märkvärdigt.

Men tredje dagen så tog Hilmer sitt tredje svenska cert och blev därmed svensk utställningschampion. Och eftersom han dessutom har ett danskt cert så blev han danska utställningschampion samtidigt. Och uppepå detta så roffade Loke åt sej ett reservcert 
Lyckan var så total så att jag höll på att glömma att jag skulle tillbaka in i ringen med Leija. 
Hilmer slutade som BIM och hans dotter Blinka blev BIR.

IMG_5301

Väl hemma igen så blev rosetterna upphängda på display och vi firade med bubbel 

 DSC_0023

 


Vi firade Valborg i Danmark :)

Vi tog med oss 7 hundar och drog iväg på en 2-dagarsutsällning i Roskilde. Bodde på ett supertrevligt litet B&B i Såby där hundarna var lika välkomna som vi.

DSC_0873

Tänk att Bolonkafolk är så himla trevliga. Det spelar ingen roll vart man är, man blir alltid bemött med ett leende   

 


Intressant inlägg av Fredrik Steen

Kanske om jag hade kontrollbehov, eller någon typ av dragning mot pennalism…..

Jag började mitt besök på Nyhetsmorgon i morse med att berätta att jag INTE är imponerad av alla dessa hundägare som vill att sina hundar ska gå efter sin ägare. Det har ingenting med ledarskap att göra, och jag anser att en lycklig individ också är en individ som vill och vågar ta intiativ.

Sedan illustrerade jag lite provocerande, tillsammans med LillaNymo, hur det kan se ut när hon stjäl mat från mig.
Jag sa också att det kan vara väldigt opassande, äckligt, jobbigt, besvärligt, med en hund som stjäl min morgonmacka, men betonade också att detta inte alls har med att göra att LillaNymo vill “ta över ledarskapet”. Det har inte alls med det att göra.

Sedan detta med hunden som morrar vid sin matskål – Inte heller det har med någon typ av rangordning att göra.

Sedan öste mejlen med kritik in till TV4…… Och jag blev ordentligt upprörd och provocerad.

Ibland undrar jag om det inte är så att en del hundägare endast har hund pga att denne njuter av makten man kan ta över en hund, kontrollen man kan ha över en hund. Och att det är just detta som gör att dessa har hundar.

En bra och lycklig hund, det är en nyfiken hund. En hund som tar egna intiativ, som testar sig fram i livet. Precis som med mina barn skulle jag bli olycklig om mina hundar inte kände den tryggheten tillsammans med mig.
Det är absolut inga problem alls att ta bort allt vad gäller lycka och intiativ hos en individ, göra den passiv… inga problem alls. Men vad är imponerande med det?
Detta gör mig upprörd!

Om det står en skål godis hemma på borta då mina söner kommer hem från skolan, så skulle jag nästan bli besviken på barnen om de inte smakade lite (om de ville ha). De bor ju hemma i samma bostad som mig, och är precis lika mycket värda i familjen som jag själv är.
Men om jag sagt till mina söner – låt godiset vara, för vi får gäster ikväll – då skulle jag bli besviken om de trots allt tog godis utan att fråga.
Eftersom en skål med godis är en väldigt “retning” för barnen om jag inte är hemma, då skulle jag sannolikt hjälpa barnen att “lyckas” och inte ha godiset framme på bordet.

Har jag kontrollbehov, har en dragning åt pennalism, då skulle jag låta godisskålen stå framme, så att jag kan skälla på barnen då jag kommer hem.

Har detta med ledarskap att göra? Nä, knappast. Tvärtom!

“Det är bra att låta hundarna lära sig att alltid gå bakom mig som ägare. För då finns ingen risk att de hittar på något, och jag har full kontroll”

Det är ungefär lika dumt som att konsekvent skälla och fya på barnen så fort de springer….. jag menar, över en motorväg är det ju livsfarligt att springa.

Ren idioti, om du frågar mig, och det gör mig upprörd.

Jag anser att ledarskap är viktigt, och när jag säger – Ledarskap – vad tänker du då på?

För mig är ledarskap att min hund helst vill leka med mig, att min hund tycker jag är viktigast i världen, att då min hund blir rädd så gör min närvaro hunden trygg, att jag kan stötta och pusha hunden framåt i jobbiga situationer, samt att den vill kommunicera med mig då jag vill kommunicera.
Ledarskap har inget med att göra med exempelvis regler som – du får inte vara i soffan, inte vara i sängen, inte äta upp mat jag tappat på golvet, om hunden vaktar sin mat eller inte, om den går före eller efter mig ut genom en dörr, och så vidare….. Absolut ingenting, detta är saker jag lär hunden, inget annat.

Jag tror inte på rangordning, jag tror på ledarroller. I min familj bestämmer barnen över vissa saker, jag över andra. Så är det eftersom vi är jämlika.
Jag rör ALDRIG mina hundars mat, och försöker de ta min mat vid bordet – Då är jag tydlig med att det är min mat!
Precis som en hund, eller mina barn, får vara tydliga med att den mat de äter är deras.

“Man kan inte tolerera att hunden morrar vid matskålen, det måste man tala om för hunden att det är förbjudet”

Att hunden vaktar sin matskål, det kan vara besvärligt.Och den absolut bästa lösningen på detta är att säkerställa att hunden får äta ifred. Så är det!
Att en hund försvarar sin mat, det är inte konstigare än att du gör det.
Jag tycker det är respektlöst att inte se till att hunden får äta ifred. Sen finns det lösningar på det här problemet, men dessa lösningar handlar inte om “rangordning” eller annat, det handlar om förtroende. Inget annat!

Mina barn ska vara busiga, de ska vara framåt, de ska våga ta intiativ och beslut. Ibland blir det fel, ibland blir det rätt. Men precis som med hundar så är min roll som ledare att uppmuntra deras egna intiativ, låta det bli fel och lära dem komma igen. Visst, som ledare sätter jag också gränser, och talar om då något är fel. Det gör mina barn mot mig i deras ledarroller också

(hämtat från Agria Bloggen Fredrik Steen)

http://blogg.agria.se/fredriksteen/2017/05/04/kanske-om-jag-hade-kontrollbehov-eller-nagon-typ-av-dragning-mot-pennalism/


Danmark here we come :)

På fredag bär det av till Danmark. Det är tvådagarsutställning i Roskilde. Ska bli såååååå kul.
Jag ska ställa Loke ena dagen och Wilde den andra, eller tvärt om. Så nu håller jag tummar och tår på att det går bra 
Det var länge sen Loke var på ringträning så han fick följa med igår. Lite uppvärmning inför helgen 


Blåste kallt med var skönt när solen tittade fram.

Idag var vi ute och traskade runt på golfbanan. Det är så himla nice att ha hundarna lösa där. Dom kan springa och leka och vi tvåbenta travar med.
Det var inte superskönt när solen gick i moln, det blåste rätt kallt. Men när solen tittade fram var det riktigt skönt.

 IMG_4738

På bilden: Hilmer, Fanta, Loke, Wilde, Soda och Malte.
Och så är det jag och Alex förstås 


Bolonkapromenad

Livet går vidare...

Som jag har längtat.. I söndags var det äntligen dax för årets första bolonkapromenad. 
Vi tog det säkra före det osäkra och bestämde att vi skulle träffas vid sjöhistoriska och ta en promenad över gärdet och avsluta med en fika på Himmelska hundar.

Som vanligt hur trevligt som helsta   Det blev sammanlagt 11 bolonkor med sina hussar och mattar.

 IMG_4539

Hilmer känner sej som hemma bredvid mej i soffan på cafét.

Himmelska hundar rekommenderar jag varmt till alla hundägare som har vägarna förbi.
Det ligger i Tesinparken, dom har en stor uteservering på gården oxå. Och mycket prisvärd mat och dryck 


Äntligen....

Nu har vi äntligen fått vara på utställning. Förra fredagen var det SDHK-utställning och i lördagen SKK-utställning. Ställde Wilde i fredags och Loke i lördags.

Wilde fick Excellent, CK, junior-BIR, reserv-cert.
Oplacerad i juniorfinalen.

Loke fick Excellent 

Efter slutförd bedömning på lördagen var det årsmöte i klubben (SRTBK). Det var intressant. Överlag var det ett riktigt bra möte

Vi är nöjda och har haft en superbra helg. Så kul att träffa alla igen efter ett ganska långt uppehåll.


Längtar!!!!

Äntligen är det utställning 

På fredag är det SDHK-utställning och på lördag är det SKK-utställning. Båda i Strängnäs, Svenska hem arena. Jag kommer ställa Wilde på fredag och Loke på lördag. 
Sen efter det är klart på lördagen så håller SRTBK (Svenska Russkaya Tsvetnaya Bolonkaklubben) årsmöte. Hoppas att det kommer många medlemmar. Vi är en lite klubb eftersom rasen är liten, men det är många medlemmar som är engagerade. Och det tycker jag är kul. 

Eftersom det närmar sej utställning så ska vi ju givetvis på Ringträning ikväll. 
Jag tar med mej Loke eftersom han står sämst och är blygast. 


Danskt certifikat

Fick äntligen arslet ur och skickade ett mejl till danska kennelklubben och frågade om Hilmers reserv-cert han fick i Roskilde förra året.
Det var nämligen så att den hunden som fick certet blev dansk champion dagen innan och handlern missade att informera domaren om det. I tron om att detta skulle fixats till när ägaren skickade in om championatet så har jag lagt det lite i glämska. Men eftersom vi ska tillbaka till Roskilde nu till Valborg så kom jag att tänka på det och mejlade och frågade om hur det låg till.
Svaret blev att dom nu har ändrat Hilmers reserv-cert till ett riktigt ordinarie cert.
Hur glad som helst!!!! 

34351F66-C50D-4991-98C0-F603CF28DCFA

 

Var ju tvungen att ladda hem den nya och "rätta" kritiklappen oxå 

 

IMG_3987

 


Hundvakt

Den här veckan är jag hundvakt åt Malte. 
Han har adopterat en av filtarna i soffan. Varje kväll så bäddar han och lägger sej till rätta.
Han är verkligen supersöt 

IMG_3838RSS